Honden Journaal       

 oud nieuws en nieuws

 

 

Uit grijs verleden

" Loslopende honden zullen worden doodgeslagen..."

Uit het Provinciaal Blad van Noord Brabant noteerden wij het "Besluit van den 19en Julij 1825 no.66a houdende aanschrijving tot het doen vasthouden der Honden." Daarin besluit "de gouverneur der provincie Noord - Brabant", dat de gemeentebesturen aangeschreven worden om "hunne ingezetenen bij Publicatie te gelasten, om, tot nader order, hunne Honden op hunne opene erven niet te laten losloopen, maar dezelven vast te leggen, zoodanig echter, dat dezelven noch op de tot passage strekkende wegen enz, Noch op de stoepen der huizen langs dezelven komen te liggen, en dezelven op de straten, wegen enz. Niet anders te laten loopen, dan van een muilband voorzien of geleid aan eene touw of ketting;.... en voorts te bepalen dat de Honden, op dewelken de bovenstaande bepalingen zullen bevonden worden niet te zijn toegepast, door de Beambten van Policie zullen worden doodgeslagen''.

Tegenwoordig is het ter plaatse doden van loslopende honden en katten geregeld in de Wet op de Dierenbescherming. De gemeentelijke wetgever mag het doden van loslopende honden in het geheel niet regelen. Het is ook niet nodig.

 

 

 

Opmars van kleinere hondjes.

Kleinere hondjes zijn in opkomst, maar de Labrador retiever blijft voorlopig de populairste in ons land. Dat blijkt uit de top-25 van de Raad van beheer op Kynologisch gebied, verantwoordelijk voor de uitgifte van de officiŽle stamboomcertificaten. Vorig jaar  werd voor maar liefst (5107) Labradors een certificaat afgegeven. Ook de Duitse herdershond (3461) uitgiften en de Golden retriever (2137) zijn nog steeds favoriete viervoeters. Op de lijst staan ook vele kleinere exemplaren, zoals de Ruwharige teckel op de plaats twaalf met (805) certificaten en zijn kleinere soortgenoot de Dwerg- of Kaninchenteckel met (578) uitgegeven stambomen op plek 20.

           

Dashonden.

 

 

 

 

Chihuahua.

                        

Opvallende nieuwkomer in de lijst is de Chihuahua. Vorig jaar werden voor dit ras in ons land (606) stambomen afgegeven, waardoor dit hondje de lijst binnen komt op nummer 18. Dit kleine beestje wordt ook veelvuldig gezien onder de arm van sterren zoals Britney Spears en Paris Hilton. Volgens de Nederlandse Chihuahuaclub is ook de kwakkelende economie een verklaring voor de groeiende populariteit. Mensen gaan op zoek naar kleinere honden. Ze eten toch een stuk minder en kunnen ook in kleinere woningen prima gehouden worden.T.gr.21-8-2005.

 

 

 

Top 10 Rashonden. 

1  Labrador Retriever    

2 Duitse hedershond.     

3 Golden Retriever       

  4 Berner Sennenhond.     

5 Boxer.                         

6 King Charles spaniŽl.

7 Engelse Bulldog.        

8 Border Collie            

9 Staffordshire Bull     TerriŽr.

10 Bouvier des flandres.

 

 

Miss Tanja.

Terwijl de hele wereld zich druk maakt om het overgewicht van Tinkerbell (de Chihuahua die door de moeder van Paris Hilton op dieet is gezet omdat dochterlief kleine handtassenhondjes prefereert terwijl ze haar hondje per ongeluk heeft vetgemest), bereidt het hondje Miss Tanja zich in Nederland voor op hectische tijden Tanja, de achtjarige Cavarier King Charjes-spaniŽl, heeft namelijk de wedstrijd' de leukste hond van Nederland' gewonnen. Voor de winnares ligt een heuse carriŤre als fotomodel in het verschiet, te beginnen met een hoofdrol in een reclamecampagne voor Lord Lou, een fabrikant van luxe hondenfauteuils. Miss Tanja wordt zelfs het gezicht van Lord Lou, zo weet de fabrikant te vertellen. Het toekomstig fotomodel werd gekozen uit maar liefst 2500 inzendingen en mag ook nog eens geheel verzorgd met haar baasje op vakantie, eet een jaar lang gratis brokken en draagt voortaan een luxe ingelegde halsband. Of Miss Tanja blij is met haar prijs, is onduidelijk.T.Gr21-8-2005.

              

 

Miss Tanja

 

 

Huisdier voor vakantie met smoes naar asiel.

Bijna de helft van de baasjes die hun hond of kat permanent naar het asiel brengt, doet dit met een uiterst doorzichtige smoes. Volgens de Dierenbescherming is dit vaak omdat mensen te laat iets regelen voor hun huisdier tijdens de vakantie. Om toch maar te kunnen weg gaan, wordt het dier voor altijd naar een asiel gebracht. Dit blijkt in veertig procent van de gevallen met een fabeltje te gaan. de smoezen zijn volgens de asielbeheerders te belachelijk voor woorden.Zo komen mensen hun kat brengen met het verhaal dat ze over enkele weken een baby verwachten en nu al weten dat het allergisch is.Ook zeggen mensen bij aflevering regelmatig dat het dier ineens in hun auto was gesprongen. Ook de kreet' de kat paste niet meer bij het bankstel' wordt veelvuldig toegepast. ,,Hoe bizar het ook klinkt, dit horen we echt heel vaak'', vertelt Niels Dorland, woordvoerder van de Dierenbescherming. Ook is er een geval bekend van een vrouw die haar twee poezen kwam brengen omdat de buren er last van hadden. Uiteindelijk bleek de buurman haar eigen vader te zijn.

    

   

 'Kat past niet meer bij het bankstel'vaak gehoord verhaal.

 

Nadenken- De bond deed een onderzoek naar het vakantieleed van huisdieren. Hieruit blijkt dat 58 procent van de baasjes pas een maand voor de vakantie gaat nadenken over opvang. Dorland: En dat is dus veel te laat. De pensions voor honden en katten zitten al vier maanden voor de zomer vol met reserveringen. Bovendien zijn er voor heel veel dieren, zoals konijnen en cavia's niet echt van die opvangadressen. Dan moet er toch iets met de buren of vrienden worden geregeld. Naast de vele dieren die in de zomer dus vooral met een smoes worden gebracht naar het asiel blijkt ook dit jaar weer hoeveel katten en ook honden gewoon worden gedumpt. Uit een rondgang bij de asielen komen schrijnende gevallen naar voren. Zo werden Kittens in een koelbox dichtgeplakt met tape voor de deur van het asiel gevonden. Ook vonden medewerkers van een asiel een doos met jonge poesjes die midden in de nacht neer gezet was. De beestjes hebben het niet overleefd.Volgens de Dierenbescherming is er een hoopellende te voorkomen door tijdens het boeken van vakantie al meteen na te denken over de opvang. Zo willen we volgend jaar al in Januari een voorlichtingscampagne beginnen. Hopelijk samen met de reisbureaus zodat mensen die in de winter al komen om hun vakantie te boeken er meteen attent op worden gemaakt dat ze iets voor hun dieren moeten verzinnen stelt Dorland. T.gr-18-8-2005.

     

 

Bulldog vliegt voorbijgangers in Amsterdam aan:

Amsterdam,woensdag. Een Amerikaanse Bulldog heeft gistermiddag in Amsterdam een men en vrouw aangevallen en gebeten. Volgens de politie zijn beide slachtoffers naar het ziekenhuis overgebracht en had met name de man ernstige bijtwonden aan zijn been opgelopen. Het incident gebeurde in de Frans Duwaerstraat in Amsterdam-west. De hond liep samen met een andere viervoeter los over de straat toen hij toesloeg. De politie heeft het dier in beslag genomen. Justitie moet nu beslissen wat er met de Bulldog moet gebeuren. de eigenaar van de honden is inmiddels bekend. Hij wordt gehoord, aldus een politiewoordvoerder. Het is niet duidelijk waar hij was toen zijn hond de voorbijgangers aanviel.T.gr 3-8-2005.

 

                   

 

 

Politie hond op de grens:

Het bestaan van grensrechter is niet van gevaar ontbloot. Opgewonden voetballers en achter je rug het uitzinnige publiek als een duizendkoppig monster. En dan komt de aanval toch nog uit onverwachte hoek. Tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en FC Utrecht rende grensrechter Geutjes gisteren vol overgave langs de zijlijn toen een oppassende politiehond hem onverhoeds in de broek beet.T.gr.23-5-2005.

 

                       

 

 

 

Mechelaar

SleeŽn door een witte wereld.

Normaal gesproken heeft de 12 jarige Nina Johnson uit Amsterdam er geen probleem mee om de hond uit te laten,maar het centimeters witte tapijt vormde nu toch een obstakel.Totdat zij een creatieve oplossing bedacht:terwijl zij lekker op een slee zit, trekt haar Engelse Bulldog haar voort. Daarmee werd haar huisdier voor eventjes een trekdier.T,gr 3-3-2005.

 

 

Viervoeters afslankkampioenen.

Volop belangstelling voor de negen jaar oude hond Quincy en Garfield de kat, nadat ze zijn uitgeroepen tot de afslankkampioenen van 2004. Zij verloren respectievelijk 8,5 en 3,3 kilo na een streng dieet van speciaal Hill,s voer en de nodige hulp van hun baasjes. Hoewel Quincy zijn strakke lijntje vooral aan hemzelf te danken heeft. Bazinnetje Karin van Rooyen heeft namelijk de ziekte ME,waardoor ze niet langer dan vijf minuutjes per keer wandelen kan. Maar Quincy ging zich steeds beter voelen en begon zelf steeds meer te bewegen.Hij rende weer achter de vogeltjes aan,waardoor hij natuurlijk extra snel gewicht verloor. Ik ben ontzettend trots op mijn kanjer,vertelt een geŽmotioneerde Karin uit Stein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rottweilers doden Franse vrouw (23).

Parijs- Vier rottweilers hebben gisteren in Frankrijk een 23 jarige vrouw aangevallen en gedood. De politie vond haar lichaam en de vier dieren in een woning in Beauvais, ten noorden van Parijs. Agenten moesten de honden doodschieten. Het is onbekend of de vrouw de eigenares van de honden was.

 

 

Rottweiler

Rottweiler valt 36 kilo af.

Andrea Verwijmeren en haar zoontje Nicky tonen trots de afgeval prestatie van hun hond Spike. De Bredase rottweiler woog vijftien maanden geleden met zijn 86 kilo zo'n 26 kilo teveel. De 9 jarige reu lag alleen nog maar in zijn mand te slapen en had nergens zin meer in. De dierenarts zei dat er maar ťťn ding op zat: flink aan de lijn. Dit weekend woog hij nog maar 50 kilo,10 kilo onder zijn streefgewicht. Ik stop nu, anders hou ik geen hond meer over. Het mooiste is dat hij nu weer erg speels is", lacht Andrea,die zelf ook de nodige lichaamsbeweging in lijnen van Spike moest investeren.T.Gr 18-1-2005.

En hier weegt hij 50 kilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier weegt hij 86 kilo.

 

 

 

 

 

Een man laat zich op een dichtgevroren meer in Peking voorttrekken door zijn teckel. Het is nu min 9 graden in de Chinese hoofdstad.17-1-2005.T.Gr

 

 

 

 

 

Gevaarlijke Honden?

Het aantal pittbulls dat door de politie en door de Algemene Inspectie Dienst (AID)' in beslag wordt genomen, is de laatste drie jaar explosief gestegen. In 2003 zijn 190 pitbullachtige honden in beslaggenomen, tegenover vijftig in 2000.

 

Wat is nu een Pitbull.?  

Sinds 1993 is de Regelgeving Agressieve Dieren (RAD)rond pitbulls een feit. In de volksmond wordt dit de pitbullwet genoemd. Er bestaat een checklijst met maar liefst 39 punten die het Pitbulltype beschrijven, onderverdeeld in categorieŽn als hoofd, snuit, oren etc.Scoort een hond op het merendeel van deze 39 punten positief dit ter beoordeling van een officiŽle schouwer, dan is het een hond behoren tot een pitbulltype. De wet 'agressieve dieren' is duidelijk: Het is verboden honden van her pitbulltype te fokken, te houden, te verkopen en ter verkoop voorradig te hebben.' Een pitbull is geen erkend ras en de wet omschrijft enkel de uiterlijke kenmerken, waaraan een pitbull moet voldoen. Wanneer honden op een pitbull lijken en een stamboom van de Raad van Beheer hebben(zoals de American Staffordshire TerriŽr, maar ook de Stafford Bull TerriŽr)dan vallen zij niet onder deze regeling. Als een hond echter geen officiŽle FCI stamboom heeft maar dus lijkt op een pitbull zoals omschreven in de wet, dan is de kans groot dat het om een pitbull gaat. En kan de hond dus zonder meer in beslag genomen worden en afgemaakt. Sterker nog: de bezitter kan ook nog strafrechterlijk worden vervolgd en een maximumstraf van 2 jaar krijgen.

 

Bert Sorrells  (SorrellsDogs)

American Pitbull TerriŽrs

 

De tweeŽn half jaar oude Micky is een BullterriŽr. Volgens zijn baas is deze hond legaal en beschikt hij over een officiŽle stamboom. Het is onzin dat deze honden worden beschouwd als agressieve dieren. daar bij heb je als eigenaar ook een grote invloed op het gedrag van je hond. Herder en Retrievers staan boven aan het lijstje van de meest bijtgrage honden. BulterriŽrs zijn echte fam honden. Ook wordt Micky vaak verward met een Pitbull. Het is de angst voor het onbekend. Ze zijn de grootste knuffel honden die er zijn. Martine heeft haar Pitbull Silva nu zeven maanden. Ze heeft hem samen met haar vriend in BelgiŽ gekocht. Het is een Amerikaanse Pitbull met een chip, maar zonder stamboom. We hebben hem met zeven weken gekregen, Silva doet geen vlieg kwaad, ik heb thuis twee katten en een andere hond. Ook met kleine kinderen gaat hij hartstikke leuk om.Op het nieuws hoorde ik dat de SP wil dat Pitbulls in de toekomst weer gehouden mogen worden, maar dat ze eerst een test moeten afleggen,vind ik een goed idee,zo haal je de verkeerde eruit. Het probleem is dat als je hond wordt aangevallen, hij mogelijk iets terug doet, Als hij dan een keer bijt,dan gebeurt dat gelijk goed. D.W:30 juli 2004.

 

Bull TerriŽr.

Hond bijt niet, baasje wel                                                         

NAPELS-- Een Italiaanse man heeft gisteren in Napels een politieagent gebeten, nadat hij vergeefs zijn hond had gevraagd dat te doen. De agent had de man ter verantwoording geroepen omdat hij zijn Rottweiler vrij rond liet lopen. In een eerste reactie lachte het 52 jarige baasje de agent uit, en probeerde zijn viervoeter op hem af te sturen. Toen dat niet lukte nam hij het heft in eigen hand en beet zelf toe. De gewonde agent slaagde er desondanks in de man in te rekenen.

 

 

Autodieven brengen hondje wel terug.                                            

Zwijndrecht-- Drie berovers kregen gisteren blijkbaar berouw over een deel van hun buit. In de geroofde auto zat namelijk het hondje van de eigenaar van de auto uit Zwijndrecht. Die wagen werd niet teruggebracht, maar later stond het hondje wel weer voor de deur van het woonhuis van het slachtoffer. 

      

 

                                                                                                                                   

Hond in t'bakkie.                                                                            

Een warme kerstgedachte bedacht dit baasje voor zijn trouwe viervoeter, die tijdens een fietstochtje door Amsterdam een extra dekentje kreeg. En dat terwijl het beestje toch al uiterst comfortabel wordt rondgereden in de kinderwagen die voorop de fiets is gemonteerd. De rijdende hondenmand in het Amsterdamse straatbeeld doet  menig passant opkijken.       

 

 

 

Honden gered van de pot. 

De Filippijnse politie heeft zaterdag 120 honden gered die       bestemd  waren om als kerstmaal verkocht te worden. De politie hield in de noordelijke stad Baguio drie bestelbusjes aan en arresteerde daarbij zeven mensen. De 120 gemuilkorfde honden zaten samengedrukt in de drie busjes tussen enkele tientallen dieren die al dood waren. Het slachten van honden werd in 1998 na klachten van dierenliefhebbers verboden op de Filipijnen, maar in vele delen van de archipel worden de dieren nog steeds beschouwd als een delicatesse en een afrodisiacum. Het vlees van een hond kan tot 15 euro per dier opleveren. Dit jaar alleen al werden in Baguio zo'n vijfhonderd honden gered van een gastronomische dood.

 

 

Bernardhond delicatesse in China.                                                 

Bern - De St. Bernardhond mensenreddend symbool van Zwitserland, prijkt tegenwoordig als lekkernij op het menu van luxe-restaurants in China. Tot ontzetting van de internationale actiegroep SOS Saint Bernard', die een petitie met 11.000 handtekeningen bij de Zwitserse regering heeft ingediend om een eind te maken aan deze praktijken. Compleet met foto's van de wrede slacht methoden die de honden moeten ondergaan. Volgens Elťonore  Moser, voorzitster van SOS St.Bernard, worden de honden 'levend opgehangen en in stukken gesneden, omdat dit het adrenalinegehalte verhoogt'. ,,Want dat geldt in China als seksueel stimulerend.

 

Soort kaviaar.                                                                                    

Chinese fijnproevers genieten van St,Bernardsteaks 'als een soort kaviaar', aldus mevrouw Moser. ,,Het vlees is mals en het schijnt een nobele smaak te hebben. Bovendien weegt een volwassen St.Bernardhond zo,n zeventig kilo, dus teelt voor de slacht is een winstgevende zaak.''Chinese slagers schromen niet het St.Bernardvlees aan te prijzen als een ''Zwitsers kwaliteitsproduct'. Maar het Hospitium op de St.Bernardpas tussen Zwitserland en ItaliŽ, de bakermat van het vermaarde hondenras, zegt niets met deze 'verwerpelijke handel' te maken te hebben. In het hooggebergte rond het Hospitium spoorden in vroeger tijden speciaal afgerichte St.Bernards, al dan niet met een noodrantsoen cognac om de nek, verdwaalde reizigers op. Bernard Lťger, directeur van deze stamkennel, wijst erop dat St.Bernardhonden inmiddels ook in China worden geteeld. Rashondjes met stamboom van het Hospitium gaan voor 2500 gulden (1134,50 euro) van de hand. Overigens windt Lťger zich minder op over de Chinese eetgewoonten dan de activisten. Ieder zijn meug, zegt hij schouderophalend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--

 

 

 

Copyright © Dutch Kenstaff Staffordshire Bull TerriŽrģ Alle rechten voorbehouden.